Menu
menu

2005 – 2008. PROTOKOL Galerija SC, Zagreb

…. serija interdisciplinarnih umjetničkih projekata koji promišlja odnose između umjetnosti, teorije, pedagogije i participacije. Protokol SC je inicijativa da se program likovne i medijske kulture unutar SC-a artikulira u dugoročan program kojemu su polazišne točke želja za otvaranjem, revitalizacijom prostora, uspostavom diskursa, širenjem i djeljenjem suvremenog znanja i prakse. Pozvani su umjetnici, praktičari, teoretičari i drugi kulturni radnici koji u vlastitim područjima djelovanja uključuju elemente istraživanja, diskurzivnosti, interdisciplinarnosti, multimedijalnosti, društvene angažiranosti, aktivizma, suradnje i nove oblike samo organizacije. Svaki od programa sadrži osim izložbene djelatnosti i angažman prema suradnji i s javnošću i sa studentima i s tradicionalnom likovnom publikom. Akcenat se stavlja na proces, na radionice, na suradnju i razmjenu znanja i na uključivanju javnosti.

 

Protokol 1 Turističke transformacije – Platforma 9.81

Turističke transformacije su multidisciplinarni projekt dijagnostiranja novih fenomena uzrokavanih turizmom i konstituiranje prijedloga njihovog razvoja. Teritorijalni i kulturni fenomeni bit ce definirani na bazi dijagnoze prostornih ekonomskih i socijalnih kapaciteta i konflikata koje turizam uvjetuje na hrvatskoj obali jadrana. Prijedlozi intervencija u prepoznate fenomene imaju za cilj formulirati stavove i konkretne modele usmjeravanja promjena. Otvoreni karakter projekta implicira komunickaciju ideja i zaključaka radnih grupa u širokoj javnosti kroz niz predavanja, diskusija i javnih radionica.

 

Protokol 2 Psychometrija – Ben Cain i Tina Gverović

Tijekom dva tjedna, u galeriji i ostalim prostorima SC-a (kao MM centru) zbivat će se niz predavanja, projekcija, druženja, čitanja, instalacija i snimanja. Zajednička tema svih događanja položena je na osi kretanja prema vani (prema javnom, prema publici i fizičkom prostoru) i prema unutra (prema unuturarnjem, mentalnom ili virtualnom prostoru). Kretanje prema unutra bavit će se idejom Sudjelovanja, a kretanje prema vani idejom vidljivosti.

Psychometrics. SC Gallery. Group exhibition curated by Tina Gverović and Ben Cain, incl. Dave Beech, Pavel Braila, Christof Steinmann, Laura Quarmby and Brian Davies.

 

Protokol 3, 2006. Interaktiv – Andreja Kulunčić i Silva Kalčić

Baveći se suvremenom umjetnošću u Zagrebu često se susrećem s mladim ljudima kojima su suvremeni hrvatski autori i njihova djela nedovoljno dostupna, čini se dijelom i zbog male zastupljenosti suvremene umjetnosti u srednjoškolskim i fakultetskim programima te zbog nedostupnosti kolekcije suvremene umjetnosti u Zagrebu. Postoji više izvaninstitucionalnih programa koji pokušavaju taj nedostatak nadopuniti. Tema projekta je razumijevanje suvremene umjetnosti. Sudionici radionice upoznati su s odgovorima na učestala pitanja: Što je suvremena umjetnost? Što čini djelo prepoznatljivim, autorskim…

 

Protokol 4  Primjenjeni Go Go – Lala Raščić

Primjenjeni GoGo je program koji se fokusira na umjetničke i kuratorske prakse koje se bave produkcijom koja izmiče defininiciji unutar tradicionalnih diciplinarnih okvira. Applied GoGo se odvija u sklopu inicijative PROTOKOL SC tijekom mjeseca studenog. Svi pozvani GoGo gosti internacionalni su profesionalci koji se u svojem kuratorskom, teoretičarskom ili umjetničkom djelovanju bave pristupima koji se nalaze između granica likovnosti, radia, zvuka, i muzičke i zabavne industrije.

GoGo želi postaviti interdisciplinarne prakse u povijesno umjetnički kontekst kao i u kontekst internacionalne umjetničke produkcije. Kreativne radionice stvaraju platformu na kojoj će polaznici imati priliku eksperimentirati te sami realizirati svoje radijske sadržaje. Suradnja s radio stanicama biti će prilika da se iskustvo stečeno na radionicama proširi i u eter. Radionice su namijenjene studentima i mladim profesionalcima koje zanima rad na područjima zvuka, likovnih umjetnosti, drame, novinarstva i muzike.

 

Protokol 5,  2007 –  CENTRIFUGAL, SEKVENCA II

U suradnji s Taru Elfving i Susan Kelly. Centrifugal objedinjuje umjetnike i teoretičare, Minna Henrikson, Susan Kelly, Aisling O’Beirn, Daniel Jewesbury, Otto Karvonen, Kalle Hamm, Nicole Hewitt, Sezgin Boynik and Platforma 98.1 Projekt okuplja umjetnike i teoretičare iz raznih evropskih gradova, pozicioniranih na rubovima Evrospke Unije: Helsinki, Zagreb ,Belfast, Istanbul. Fokusirajući se na manje centre umjetničke produkcije, Centrifugal preusmjerava pogled s ‘kozmopolitskih’ centara I propituje persistentne dihotomije oko pojimanja centra-margine i globalno-lokalno. Projekt se sastojao od niza radionica, predavanja, tribina i izložbe. Radionica Pre/imenovanje . Alternativne gradske ture. Izložbu su činili novo nastali radovi sudionika, predavanja domaćih stručnjka iz područja evropskih intergracija, graničnih regulative, imigracije prinudne i dobrovoljne, čitalačke grupe za istraživanje teoretskih tekstova vezanih uz problematike nacija, suvremenosti, globalizacije. Video projekcije program Slobodnih Veza, slušaonice turske surf muzike i niz radionica.

 

Protokol 6,  Under Construction – Staging the Future  – kolektiv Sprout

U trajanju od 8. do 20. rujna Galerija SC bila je domaćin dvotjednoga projekta Under Construction: Staging the Future, pod vodstvom kolektiva umjetnika SpRoUt iz Velike Britanije u suradnji sa zagrebačkim umjetnicima i studentima. Suprotno uobičajenom, projekt se nalazi u stanju stalne promjene, svakodnevno se prilagođavajući seriji instalacija, performansa, projekcija, radionica i grupa za čitanje. Sva umjetnička djela i događanja zajednički istražuju teme predstavljanja i konstrukcije, odnosa prošlosti i budućnosti te odnosa između individualca i skupine.