Menu
menu

Projekt Spoken word idejno se veže za samu formu spoken word – književna vrsta koja često koristi druge medije – glazbu, kazalište, postoji od klasične Grčke, početkom 20. st. zapadnom svijetu postaje bliska kroz The Harlem Renaissance pokret, u novije vrijeme popularizirana je pjesničkim kolektivom The Last Poets, a ujedno je i polazišna točka za rane rap umjetnike, iz kojeg je izrastao i hip hop kao urbani umjetnički izričaj generacija marginaliziranih skupina koje u toj formi progovaraju o svom kontekstu, političkom, društvenom i kulturnom okruženju i svojoj poziciji unutar istog.

Projekt je započet 2015. i u svojoj početnoj fazi odvijao se kao intenzivna vikend radionica s naglaskom na hip hop kulturu ali i na druge suvremene forme. (voditelj radionice Bruno Rakamarić (Riđi Riđ), Galerija Miroslav Kraljević u Zagrebu)

Drugi i treći blok radionica vodi Darko Šeparović, pjesnik mlađe generacije. Suvremena hrvatska poezija, primjeri, analize i vježbe rezultirali su individualnim knjižicama pjesama i čitanjem u internom okruženju. Neke od pjesama izvedene su kroz audio rad koji je izložen u sklopu projekta Ozafin-a Uštimavanja i predkazanja (Pogon- Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade,  studeni 2015.,  Galerija Miroslav Kraljević, travnj 2016.)

05
fotogalerija

Kroz projekt korisnice i korisnike programa upoznaje se s metodama zapažanja, kreativnog pisanja, načina izgovaranja i javne prezentacije.  Cilj radionica uključivanje i podsticanje što većeg broja mladih u različite oblike kreativnog stvaralaštva, potaknuti mlade na vlastite produkcije; video, performans, tekst, gdje kroz osobne teme i interese stvaraju materijal koji, uz pomoć voditelja radionica i ostalih sudionika, kroz performativni medij prezentiraju u neformalnom i sigurnom okruženju.