Menu
menu

 

video, kolor, 08:30, 2003.
Kamera: Bruno Bahunek
Montaža: Vjeran Pavlinić

2002. godine arhitektonski studio 3 LHD predložio mi je suradnju u obliku filmske reakcije na memorijalni most Most domovisnkog rata u Rijeci.

 

 

 

 

Snimala sam materijal u raznim brzinama – nešto je snimljeno 24 sličice u sekundi, nesto sličicu po sličicu, piksilirano ili u time lapsu. Jedan dio materijala snimljen je s dugim ekspozicijama radi loših svjetlosnih uvjeta. Koristila sam uglavnom širokokutne objektive i pozicije s kranova i drugih povišenih mjesta, te telefoto objektive iz velike blizine. Koncentrirala sam se na bilježenje procesa i protagoniste konstrukcije i montaže mosta.

Muškarci koji rade na izgradnji mosta u stvari grade sami sebi spomenik. U tradiciji etnografskog filma, snimala sam razgovore s arhtektima, radnicima, slučajnim prolaznicima i stvorila višeslojni mix lokacijskog zvuka. Slika i zvuk su ‘dokumentarni’ u toliko što snimaju događanje, ali takoder snimanju i izvedbu (performance) tog događanja.

Snimljen materijal koristila sam kao osnovu za rekonstrukciju i preoblikovanje događaja ulovljenih na kameri. Koristila sam truku (optički snimač) kako bi pre/snimila svaki kvadrat i kako bi produljila ili skratila vrijeme ‘izvorno’ ulovljeno. Namjera mi je pred/staviti događaj. Svako presnimavanje čini original nevidljivijim. Iako vezano za realnost, ono što vidimo je ono što je zapamćeno

Radi se ne samo o konstrukciji stvarnost, vec i o konstrukciji sjećanja.