Menu
menu

 

 

Ana Hušman >>>> anahusman.net rođena je 1977 u Zagrebu. 2002 g. diplomirala na Odjelu za multimedije i nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Radi eksperimentalne filmove u kojima istražuje i  proučava mogućnosti animacije, dokumentarnih elemenata u filmu, rada s naturščicima, glasa , mogućnostima artikulacije. Zanima ju dovođenje u odnos filmske slike, video slike, digitalnog fotografskog zapisa, odnos između vremena i kvadrata. U svojim radovima pokušava analizirati postupak stvaranja filmskog kadra i njegovo raščlanjenje.
Njezini radovi prikazani su na više od dvije stotine filmskih festivala te sedamdeset samostalnih i grupnih izložbi u relevantnim institucijama; muzejima, galerijama, na bijenalima te umjetničkim manifestacijama u zemlji i inozemstvu.
Film Plac koji je završila 2006 između ostalog i dobio je 26 nagrada. U kolekciju ga je otkupio ESSL muzej i još uvijek se aktivno izlaže. U posljednje vrijeme prikazan je na Gwangju Bienalu u Južnoj Koreji.
Za film Ručak i Nogomet dobila je nagrade na danima hrvatskog filma za najbolju režiju, najbolji film, a između ostalih festivala i izložbi prikazani su na:Internacionalnom Film Festivalu u Rotterdamu, 53 Oktobarskom salonu u Beogradu, Ludwig Muzeju u Budimpešti, Medienturm galeriji u Grazu, DOK Leipzih u Njemačkoj, Nam Jun Paik centru u Koreji i drugdje.
Od 2008 radi Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije kao docentica.

 

filmovi